15 березня у Державному податковому університеті відбувся круглий стіл «Україна і Крим. Тисячолітні зв'язки». Захід організовано науковою бібліотекою Університету з метою збереження історичної пам'яті про минуле, а також - розповісти про сучасність кримськотатарського та українського народів, їх взаємовідносин впродовж століть, насильницьку анексію Криму, яка не визнається українською державою і міжнародними організаціями, та про шлях півострова додому – в Україну, тому що Крим був, є та залишається частиною нашої держави.

     

Круглий стіл проведено за участі колективу бібліотеки на чолі зі Світланою Цимбалюк, проректора з науково-педагогічної роботи та соціального розвитку ДПУ Дмитра Венцковського та директорів наукових бібліотек закладів вищої освіти.

Дмитро Венцковський, відкриваючи зустріч, зауважив: «Головне завдання нашого заходу – підтримка інституційної пам’яті. Сьогодні важливо не забувати: Крим був і є Україна! А ми на своєму фронті історичної пам’яті зробимо все можливе, щоб запобігти двоякому трактуванню історії. Бо історія одна, а спекуляцій багато».

Директори та співробітники наукових бібліотек закладів вищої освіти, серед яких Національний університет біоресурсів і природокористування України, Таврійський національний університет імені В. І. Вернадського, Університет Григорія Сковороди в Переяславі, Київський національний університет будівництва і архітектури, Чернігівський національний педагогічний університет імені Т. Г. Шевченка, Український державний університет імені Михайла Драгоманова, Національний університет фізичного виховання і спорту України презентували доповіді, які розкривають аспекти психологічної стійкості в період війни, реалії та виклики освіти в Криму та супротив на освітньому фронті.

До круглого столу також долучилися кримчанин, поет і бард, член Конгресу літераторів України Джемалі Чочуа зі своєю донькою, нашою студенткою-першокурсницею, Марією Чочуа. Вони виконали декілька пісень. 

Крім цього, на зустрічі відбувся перегляд відео-флешмобу «Мій гордий Криме, ти – Україна». Після чого Світлана Цимбалюк закликала усіх долучатися до патріотичного флешмобу у соцмережах.

Захід пройшов у теплій та дружній атмосфері, де кожен з учасників поділився власною історією та спогадами про Крим.

Завершився круглий стіл врученням сертифікатів та оглядовою екскурсією музеєм історії університету та оглядом руйнацій, завданих російськими окупантами закладу вищої освіти.