28 квітня 2023 року на особисте запрошення міністра фінансів землі Північний Рейн-Вестфалія Маркуса Оптендренка делегація Державного податкового університету з офіційним візитом відвідала Вищу школу фінансів Федеральної землі Північний Рейн-Вестфалія у м. Нордкiрхен (Федеративна Республіка Німеччина).

У складі української делегації – в. о. ректора ДПУ Дмитро Серебрянський, проректор з європейської інтеграції та цифрової трансформації Андрій Болдов та доцент кафедри адміністративного права, процесу та митної безпеки ННІ економічної безпеки та митної справи Ірина Петрова, яка наразі перебуває у Німеччині.

Візит до Федеративної Республіки Німеччини видався продуктивним. Очільник Податкового університету та директор Вищої школи фінансів Північного Рейну-Вестфалії Клаудіа Поттгофф-Коволь підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо співпраці та розвитку дружніх відносин між навчальними закладами.

Беручи до уваги багаторічні відносини між ФРН та Україною, що ґрунтуються на спільних цінностях, враховуючи прагнення України приєднатися до Європейського Союзу, визнаючи додаткову цінність співпраці між Державним податковим університетом та Вищою школою фінансів і з твердим переконанням, що ефективне податкове адміністрування створює основу для економічної стабільності, соціальної справедливості й згуртованості всередині та між європейськими партнерами, сторони домовились про наступне:

  •  проводити спільні семінари та брати активну участь у прямому обміні учасниками освітнього процесу;
  •  скликати експертну групу викладачів з обох сторін для розробки лекцій, семінарів або модулів, адаптованих до потреб одна одної;
  •  вести постійний діалог на рівні викладачів та адміністрацій;
  •  підтримувати зустрічі студентів, зміцнювати міжособистісні відносини та партнерство між закладами вищої освіти.

Патронат щодо реалізації Меморандуму про взаєморозуміння у Північному Рейні-Вестфалії здійснюватиме міністр фінансів, пан д-р Маркус Оптендренк, а в Ірпені – державний секретар Міністерства фінансів України, пан Дмитро Самоненко.

Дмитро Серебрянський подякував німецьким колегам, зокрема, пані Клаудії, за підтримку Державного податкового університету і готовність до укладення Меморандуму про взаєморозуміння щодо співпраці та розвитку дружніх відносин: 
«Для наших навчальних закладів це нова історична сторінка співпраці, яка відкриває сучасні європейські стандарти і можливості для викладачів та студентів». 

Також очільник ДПУ висловив слова вдячності пані Дікс із Мінфіну NRW за ініціативу та сприяння в організації підготовки процесу підписання меморандуму, і – давнім друзям, почесним професорам Податкового університету, «людям, яким наш Університет і наша країна стала другою домівкою» – пану Вольфгангу Боксу та пані Ютті Штусген: «саме Ви дали нам усім можливість відкрити нові сторінки в історії наших навчальних закладів». 

«Дякую всім хто брав участь в наших перемовинах і в процесі підготовки підписання меморандуму. Освіта - це сила, а сила - це перемога!», –  зауважив на завершення Дмитро Миколайович.