18 квітня 2023 року до Податкового університету завітала іноземна делегація на чолі з французькою кінорежисеркою українського походження Анастасією Міковою.

Анастасія збирає матеріал для нового документального проєкту, мета якого – показати усьому світові глибинні історії українських жінок, які, поряд із чоловіками, є такою ж частиною війни, повноправними учасницями конфлікту чи то на фронті, взявши зброю до рук, чи продовжуючи свою роботу в тилу.

За словами кінорежисерки, у безперервному потоці інформації історії жінок залишаються поза увагою, оскільки в центрі зазвичай – політична, військова та економічна складові. Проте саме через голоси жінок ми можемо справді зрозуміти вплив війни: «Світ має знати про їхнє життя, бачити їхні обличчя, відчувати сильний характер, сміливість, відчайдушність та волю».

Однією з героїнь стрічки стала наша колега, доцент кафедри аудиту, державного фінансового контролю та аналізу, тренер Клубу спортивного бального танцю «Адажіо» Катерина  Салямон-Міхєєва. Її життя та творча діяльність – глибинна історія особистісних змін в умовах війни та після неї, стануть частиною документальної стрічки.

«Захисниці, матері, дружини, вдови, лікарки та мисткині – особисті голоси розкажуть нам, що відбувається на лінії вогню та у тилу» – зазначає кінорежисерка.

Окрім життєвих історій, які ілюструють певні аспекти війни, Анастасія  Мікова прагне показати просту правду життя, осторонь оцінок та осуду. «Поза вибухами, сиренами та насильством, ми створимо можливість розділити емоції та особистий досвід українок. Це дозволить глядачам ідентифікувати себе з ними, незалежно від того, наскільки вони співпереживали до цього подіям в Україні» – розповідає кінорежисерка та зазначає, що її ціль – слідувати за діями героїнь доволі тривалий період, щоб побачити, через які особисті зміни вони проходять, аби врешті побудувати між героїнями та глядачами особливі стосунки, засновані на довірі. «Я хочу простежити за розвитком їхніх історій до закінчення війни, щоб зрозуміти: коли настане мир, чи можна повернутися до того, ким ми були, чи можна бути тією жінкою, якою ти була до війни?»

   


Довідково:

Анастасія Мікова – сценарист-режисер документальної стрічки про українок під час війни, кінорежисерка та журналістка українського походження. Працювала у міжнародних редакціях жіночого журналу Marie Claire та у журналі Figaro. Була репортеркою-розслідувачкою для французьких телеканалів France 2, France 3 та Canal+, вивчала теми, пов'язані з гуманістичними та соціальними проблемами.

Співавторка глобальної документальної стрічки HUMAN, що дала слово людям з усього світу, серед яких – герої Революції Гідності.

З 2015 року Анастасія активно досліджує тему прав жінок. У партнерстві з відомим французьким режисером, фотографом та активістом Яном Артюс-Бертраном реалізувала документальний проєкт WOMAN, який демонструє портрети 2000 жінок з 50 країн світу.

Останні два роки кінорежисерка працювала над документальним фільмом Un silence si bruyant (Робоча назва: How loud is silence), знятий спільно з французькою актрисою Еммануель Беар, який розповідає про сексуальне насильство над дітьми в сім’ї.

Сьогодні Анастасія Мікова прагне ще гучніше говорити про жінок – показати обличчя цієї війни, обличчя українських жінок.