Незламне Місто-герой Ірпінь й досі красномовно нагадує про бойові події понівеченими будівлями, розбитими вікнами, слідами осколків на стінах та деревах, відбитками від гусениць танків на асфальті...  Бої, що велися в Ірпені в лютому-березні 2022 року, не пройшли безслідно й для Університету. Загалом зафіксовано 50% зруйнованих-пошкоджених будівель, що завдало значних збитків матеріальній базі закладу. Здебільшого зазнали руйнувань дахи та верхні поверхи навчальних корпусів та гуртожитків, масово пошкоджені вікна, стіни будівель пошкоджені влучаннями куль та снарядів.

Освіта – надважливий аспект у розвитку країни та її майбутнього. Тому адміністрація ДПУ й вся університетська спільнота докладає максимум зусиль, щоб зробити найкращі умови для повноцінного навчання наших студентів, щоб відновити університет. Треба зауважити, що освітній процес в університеті попри складні умови, хоч і тривав в онлайні, не переривався. І наразі, не зважаючи на всі виклики часу, Університет активно відбудовується. На цьому шляху вже є значні досягнення, вся команда університетської спільноти рухається далі – до повного відновлення всіх будівель закладу.

Першочерговим пріоритетом є відновлення навчальних корпусів та гуртожитків. На даний час більшість аудиторій вже відремонтована та залучена до використання в навчальному процесі. Що стосується гуртожитків – зроблена величезна робота, але вона ще продовжується, так як руйнування були значними і глобальними.

Сьогодні зосередимо увагу на будівлі гуртожитку по вул. Садовій, 86-а   загальною площею 7418, 7 м, розрахований на 275 місць. У ньому до початку повномасштабної війни, проживали 230 здобувачів вищої освіти та 63 співробітники університету з родинами. В гуртожитку були створені комфортні умови: кімнати укомплектовані меблями, кухні обладнані сучасною технікою. 

У ході обстрілів гуртожиток зазнав значних руйнацій: знищено 2228 квадратних метрів покрівлі, значних пошкоджень зазнали кімнати 4-5 поверхів, які майже всі вигоріли внаслідок прямих влучань снарядів. Також понівечено коридори та сходові клітини й інші приміщення загального користування, площею 600 кв. м, вікон — 426 м.

Відбудова здійснювалася за кошти відповідних фондів університету та за сприяння благодійних організацій: Благодійний фонд «Район №1» та американської організації Global Empowerment Mission (GEM). Спільними зусиллями повністю відремонтовано дах гуртожитку та внутрішні приміщення, встановлено 272 металопластикових вікна та 6 балконних дверей; відновлено комунальні мережі: опалення, водопостачання, водовідведення, електропостачання на 4 та 5 поверхах.

Переконані, що ми не тільки відновимо нашу Альма-матер, а зробимо її ще кращою.