16 вересня 2022 року Державний податковий університет став майданчиком ідей й генератором змін у вітчизняне податкове законодавство, враховуючи стандарти Європейського Союзу. У зв’язку із запровадженням воєнного стану та загостренням ситуації із поширенням вірусу COVID-19 в Україні, з ініціативи голови Інвестиційної ради Ірпеня та СЕО товариства «Відважних» Володимира Карплюка в дистанційному режимі відбулося засідання робочої групи, де обговорили змістовні та організаційні питання розробки проєкту європейського податкового кодексу України.

У засіданні робочої групи взяли участь науковці та практики, експерти у сфері податкових реформ, громадські діячі та представники бізнесу. Питання, що обговорювалися: потреба у розробленні проєкту нового Податкового кодексу України чи внесенні змін до чинного; що вже зроблено: оцінка стану адаптації податкового законодавства України до права ЄС; необхідні зміни до податкового законодавства України у сфері прямого оподаткування; податкові аспекти acquis ЄС як орієнтири вдосконалення непрямого оподаткування; місцеве оподаткування як основа фінансової самодостатності місцевих бюджетів; позиція бізнесу щодо майбутніх податкових змін у контексті євроінтеграційних процесів.

"Я згоден з тим, що нам потрібен саме український Податковий кодекс, адже цей правовий акт - це інструмент на економічному ринку. І ми повинні придумати такий інструмент, який би був навіть європейській спільноті кращий і цікавіший. Щоб представники європейського бізнесу, дивлячись на наш Податковий кодекс, хотіли до нас прийти. Ми маємо придумати інструменти, які б привернули увагу до України. Цей кодекс повинен створити економічну революцію. І в першу чергу це має стосуватися того, що весь наш бізнес має перейти до роботи «по-білому». Щоб було вигідно працювати саме в такому чесному форматі. Це має бути першою задачею нового докумету", - зазначив ініціатор зустрічі Володимир Карплюк.

Із пропозиціями щодо майбутньої роботи над проєктом європейського податкового кодексу України також виступили: голова робочої групи Валентина Унинець-Ходаківська, президент Асоціації платників податків України, Віце-президент Європейської асоціації платників податків, співголова робочої групи Грігол Катамадзе, д.е.н., професор, головний науковий співробітник НДІ ФП ДПУ, член робочої групи Захарій Варналій, д.е.н., професор ДПУ член робочої групи Костянтин Швабій, віце-президент ВГО АППУ, директор директорату з питань фінансів та податкової політики, Голова Ради ГО «Інститут податкових реформ», член робочої групи Олена Хотенко, експерт податкового законодавства та державного фінансування ГО «Інститут податкових реформ», член робочої групи Марина Стадник, керівник практики податкового консалтингу «Legal House», член робочої групи Галина Пилипенко, к.ю.н., доцент, старший науковий співробітник НДІ ФП ДПУ, член робочої групи Дмитро Стародуб. Організацію та координацію засідання робочої групи здійснювали в.о. проректора з наукової роботи та рекрутації, д.ю.н Марина Пижова та в.о. директора НДІ ФП, д.ю.н., доцент Марія Кармаліта.

Віримо, що після закінчення війни матимемо можливість створити нову, сучасну та розвинену державу! Разом ми сила!