Зимова школа – позаду. Попереду – реалізація цікавого проєкту.

Здобувачі вищої освіти Державного податкового стають його амбасадорами в Європі і світі завдяки міжнародній академічній мобільності.

З 19 по 26 лютого 2024 року студентка 4 курсу спеціальності «Журналістика» факультету соціально-гуманітарних технологій, спорту та реабілітації Оксана Галицька була учасницею англомовної Зимової школи «Дні України в Люблянському університеті «Культурні, мовні, літературні, мистецькі, історичні, журналістські аспекти російсько-української війни» (Словенія). Проєкт був організований низкою українських університетів під егідою  Центру українсько-європейського наукового співробітництва.

Пленарні засідання Зимової школи проходили 21-23 лютого. У їхній програмі були гостьові лекції професорів провідних університетів, дискусія «Про Україну з перших вуст» за участі Томаша Менчина (колишнього посла Республіки Словенія в Україні), професора Миті Великоні (Факультет соціальних наук Люблянського університету) та Ервіна Гладніка Мільгарчіча (журналіста видання  Dnevnik).

Студенти-учасники Зимової школи обмінювалися досвідом, обговорювали доповіді один одного, брали участь у дискусіях, круглих столах та занурювались глибше в контекст російсько-української війни. Були доповіді про українську поезію та літературу в період повномасштабного вторгнення, український стріт-арт та мурали, обговорювали історичні аспекти, меми, український танець та багато іншого.

Наша Оксана Галицька представила концепцію власного літературного подкасту “ЛІ-РА”, покликаного розповісти англомовній аудиторії про українську літературу як сублімацію власного та колективного досвіду, зміни й тенденції в українському літературному процесі після повномасштабного російського вторгнення, місце української літератури в загальносвітовому літературному процесі. Виступ викликав жвавий інтерес, тож тепер Оксана натхненно працює над реалізацією креативного проєкту.

Окрім офіційних сесійних засідань, учасники побували на перегляді стрічок Антоніо Лукіча “Люксембург, Люксембург” та “Мої думки тихі”, поспілкувалися з режисером.  24 лютого відвідали "Феміністичну екскурсію" Любляною та мирну ходу на підтримку України.

Дні України в Люблянському університеті дали багато корисного досвіду, нових знань, цікаві знайомства та поставили питання про Україну на європейський порядок денний.

Вдячні організаторам Зимової школи, усім причетним за сприяння й допомогу. А колектив факультет соціально-гуманітарних технологій, спорту та реабілітації працює над розширенням форм академічної мобільності й напрямів міжнародної співпраці.