Міністерство освіти і науки України надіслало листа № 1/11728-22 від 05 жовтня 2022 року керівникам закладів освіти з роз’ясненнями щодо оплати праці працівників закладів освіти під час дії правового режиму воєнного стану.

Відповідно до Указу Президента України від 24.02.2022 N° 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 N° 2102-IX (зі змінами), запроваджено режим воєнного стану в Україні.

Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 09.06.2021 N° 590 «Про затвердження Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану» черговість платежів, які здійснюються Казначейством та органами Казначейства за дорученням клієнтів з урахуванням ресурсної забезпеченості єдиного казначейського рахунка. В першу чергу проводяться видатки на національну безпеку і оборону та на здійснення заходів правового режиму воєнного стану.

Міністерство пояснило, що оплата праці працівників бюджетних установ, комунальних послуг та енергоносіїв, інших поточних видатків належать до видатків другої черги.

Водночас першочергово щодо видатків другої черги здійснюються платежі за рахунок коштів загального фонду державного та місцевого бюджетів і лише після їх здійснення проводяться виплати за рахунок коштів спеціального фонду державного та місцевого бюджетів.

Тобто, виплати заробітної плати мають найвищий пріоритет після національної безпеки та оборони.

Сподіваємось на ваше розуміння!