10-11 вересня 2024 року в столиці Республіки Молдова, місті Кишинів, відбулася конференція «Conference of the Community of Learning: Strategic Planning of PFM Trainings», яка зібрала представників з різних країн для обговорення стратегічних напрямів підвищення кваліфікації державних службовців у сфері публічних фінансів.

Захід було організовано Національною Академією фінансів та економіки Міністерства фінансів Королівства Нідерландів з метою обміну знаннями та зміцнення міжнародної співпраці у сфері публічних фінансів. Важливу роль у цій програмі відіграє підвищення кваліфікації та навчання державних службовців фінансової сфери, що сприятиме покращенню якості управління державними фінансами в різних країнах.

Державний податковий університет на конференції представляла проректор з наукової роботи Олександра Смірнова. Вона виступила із доповіддю, присвяченою питанням розвитку програм підвищення кваліфікації у сфері публічних фінансів у Державному податковому університеті, а також розбудові Центру професійного розвитку та комунікацій в системі публічних фінансів у структурі Університету.

Під час свого виступу Олександра Смірнова підкреслила важливість міжнародної співпраці у підготовці фахівців для ефективного управління публічними фінансами. Вона також зазначила, що участь українських освітніх закладів у подібних міжнародних заходах є не лише корисною, а й необхідною для інтеграції в глобальну спільноту та запозичення найкращих практик для посилення професійного розвитку у сфері публічних фінансів

Участь у заході взяли також делегації з Нідерландів, Болгарії, Хорватії, Грузії, Чорногорії, Північної Македонії та Молдови, що забезпечило широкий міжнародний контекст для обговорення ключових питань. Учасники мали можливість обмінятися досвідом та обговорити виклики, що пов’язані із забезпеченням потреб працівників фінансової системи України у підвищенні кваліфікації.

Проректор також провела низку робочих зустрічей з представниками Міністерств фінансів та освітніх закладів країн-учасників, під час яких обговорювалися можливості співпраці у сфері розвитку програм підвищення кваліфікації у сфері публічних фінансів та впровадження нових підходів у забезпеченні системного та ефективного безперервного навчання (Lifelong learning) співробітників фінансової системи України на основі кращих міжнародних кейсів.

Участь у конференції в Кишиневі стала черговим кроком Державного податкового університету у напрямку міжнародної співпраці та інтеграції в європейський освітній простір.

Програма конференції