20230118 110819

18 січня 2023 року в конференц-залі  Державного податкового університету  відбулася гостьова лекція інвестора, підприємця, експерта з питань міжнародних фінансових ринків та криптовалюти Михайла Пацана.

Михайло Пацан не вперше відвідує університет на запрошення адміністрації факультету, а саме - декана факультету фінансів та цифрових технологій Марини Рябокінь – к.е.н., доцента, Наталії Козій – к.е.н, доцент,заступника декана факультету.

Тема лекції сьогодні була така: «Відповідальна фінансова поведінка в умовах обмеження ресурсів». Слухачами були викладачі кафедр, аспіранти, співробітники університету.

Під час виступу Михайло Пацан порушив наступні проблеми, які зараз мають місце у світовій і вітчизняній фінансовій сфері:

– як перейти з реального світу в цифровий,

– як виглядає бізнес в цифровому світі,

– яким має бути зв’язок між державою і бізнесом,

– податки і навантаження на соціальні виплати,

– фінансові активи і як ними правильно розпорядитись.

До принципів фінансової безпеки лектор відносить:

– фізичну безпеку,

– створення стабільного операційного доходу,

– диверсифікація у всьому,

– необхідність мати збалансований портфель, який має виглядати так:

40 відсотків власних коштів  тримати в облігаціях,

40 відсотків – в акціях,

20 відсотків – в захисних активах або крипто валюті.

Мова йшла також про активізацію такого явища як штучний інтелект і використання йог в Мicrosoft. Лектор запевнив, що інтеграція зі штучним інтелектом буде розвиватися і що до 2028 року Україна  перейде на цифрову гривню. Найбільшу цікавість викладачів викликало питання про впровадження криптовалюти, де біткойн  буде відігравати роль деінфляційного інструменту і цифрового золота.

По завершенню лекції Марина Рябокінь подякувала гостя та звернулася з проханням прийняти студентів на практику до його офісу.

Прохання було погоджено.