Забезпечення митної безпеки є одним з головних завдань, які необхідно вирішити задля гарантування економічної незалежності нашої держави. Саме тому підготовка фахівців у цьому напрямку є вкрай важливою і для державного, і для приватного сектору – усіх тих, діяльність яких безпосередньо пов’язана із митницею.

Невипадково саме цей напрямок підготовки став одним з провідних для кафедри адміністративного права, процесу та митної безпеки Державного податкового університету. Ця кафедра має тривалу славетну історію свого існування. Створена у 2000 році, кафедра оперативно реагувала на вимоги ринку надання освітніх послуг. З її лав вийшли потужні наукові кадри, які наразі складають основу не лише Навчально-наукового інституту економічної безпеки та митної справи, у структурі якого знаходиться кафедра, а й Навчально-наукового інституту права. Фахівці та науковці, які були підготовлені на кафедрі, посідають керівні посади у державних органах, успішно займаються бізнесом.

Така потужна освітянська, наукова основа функціонування кафедри дозволила запровадити у 2016 році освітню програму «Митна безпека»  з підготовки бакалаврів галузі знань 08 «Право» спеціальність 081 «Право». Напрацьована усталена взаємодія із Державною митною службою України, постійний моніторинг ринку надання освітніх послуг й ситуації у митній сфері дозволили у 2021 році успішно пройти акредитацію цієї програми.

В Україні ринок освітніх послуг у цій сфері представлений фахівцями у галузях економіки та правоохоронної діяльності. Разом з тим, одним із шляхів вирішення системної проблеми захисту митних інтересів України є належне кадрове забезпечення фахівцями-юристами, які опанують усі аспекти майбутньої професійної діяльності, здобувши відповідні уміння й навички.

Сучасна організація фахової юридичної підготовки з митної безпеки за першим (бакалаврським) рівнем вищої освіти враховує загальносвітові фундаментальні цінності та конституційно закріплений євроінтеграційний вектор руху України.

Наразі підготовлено проект магістерської програми «Правове забезпечення митної безпеки» з метою гарантування повного циклу підготовки юристів-митників.

Але запровадження магістерської програми – це близька  перспектива.

А на цей час функціонує освітня програма щодо підготовки бакалаврів-юристів.

Після завершення навчання на бакалавріаті (так зараз прийнято говорити) випускники мають можливість працювати у Державній митній службі України із мінімальним терміном адаптації до умов практичної діяльності, а також у приватному секторі. Крім того, юридична підготовка за цією програмою дозволяє працювати в адвокатурі, судовій системі, у правоохоронних органах.

ФОРМА НАВЧАННЯ ДЕННА-ЗАОЧНА

Чекаємо на вас у Державному податковому університеті як майбутніх здобувачів вищої освіти за цією дійсно унікальною програмою!

Друзі!

Очікую на ваші запитання. Телефонуйте, будь ласка!

Завідувачка кафедрою адміністративного права, процесу та митної безпеки – професорка Олена Петрівна Рябченко.

Тел. 093-769-15-87 

Адреса електронної пошти: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.