З 10 по 16 квітня у Вашингтоні, США,  відбулися тижневі Весняні зустрічі Міжнародного валютного фонду та Світового банку. З метою мобілізувати кошти на відновлення України до Весняних зборів також долучилася урядова делегація нашої країни. 

Зокрема, Міністр фінансів України Сергій Марченко провів серію зустрічей з керівництвом МВФ, Світового банку, ЄБРР, очільниками світових центробанків та міністрами фінансів різних країн. 

Під час дискусій, двосторонніх зустрічей та експертних семінарів мова йшла про:

  • поточний стан бюджетної системи й середньострокові потреби України,
  •  основні проєкти з відновлення й реконструкції,
  • необхідність активізації співпраці з міжнародними фінансовими організаціями й іншими донорами,
  • посилення санкційного тиску на росію.

Сергій Марченко зазначив, що сума збитків зростає з кожним днем, а процес відновлення України має розпочатись вже цьогоріч: 

«В поточному році вартість швидкого відновлення сягає 14,1 млрд доларів США, з яких 3,3 млрд доларів США вже мобілізовано з держбюджету України. Наразі, ми налаштовані на конструктивну співпрацю з міжнародними партнерами для залучення решти необхідного фінансування, згідно п’яти ключовим пріоритетам, що зазначені в звіті “RDNA2”, а саме: відновлення енергетичної інфраструктури, пошкодженого та зруйнованого житла, гуманітарне розмінування, відновлення критичної та соціальної інфраструктури, а також підтримка малого та середнього бізнесу в Україні».

Про результати робочого візиту до Вашингтону для участі в Весняних зборах МВФ та Світового банку Міністр фінансів України Сергій Марченко розповів в інтерв’ю для Bloomberg TV: 

«Я отримав важливий сигнал від міжнародних партнерів — вони готові підтримувати Україну до нашої перемоги у війні».