19 жовтня парламентарі завершили процес розгляду проекту держбюджету-2024 у першому читанні. За інформацією, опублікованою на сайті Міністерства фінансів, народні депутати, фракції, групи та комітети Верховної Ради надали 1620 пропозицій до проекту Держбюджету-2024 під час підготовки до першого читання. 15 жовтня Держбюджетний комітет підтримав проект держбюджету на 2024 рік у першому читанні, а також проект Бюджетних висновків до нього. Міністр фінансів подякував народним депутатам за конструктивну дискусію і розуміння важливості ухвалення державного бюджету, зазначивши, що пріоритетами головного фінансового документу є наближення перемоги України, акумулювання максимального ресурсу на сектор безпеки і оборони, а також забезпечення соціального захисту населення. Міністр також повідомив, що продовжується активна співпраця з міжнародними партнерами для залучення необхідного пільгового зовнішнього фінансування на 2024 рік. 

Зазначимо, що згідно з регламентом Верховної Ради, Кабінет міністрів має передати проект Держбюджету-2024 до другого читання протягом двох тижнів. 

Стосовно бюджетних пріоритетів на 2024 рік, на першому місці стоїть оборона держави, на що буде виділено 1 трильйон 685 мільярдів гривень - на 113 мільярдів більше, ніж цього року. Пріоритетом також буде закупівля зброї та техніки для Збройних Сил України. За проектом бюджету, загальний обсяг доходів становитиме 1.746,3 млрд грн, видатки - 3.308,9 млрд грн. Граничний обсяг дефіциту - 1.593,6 млрд грн. 

Законопроект має бути проголосований до 20 листопада з урахуванням висновків та пропозицій. Більш детальні планові показники можна знайти на сайті Міністерства фінансів України за посиланням.