Представники влади України та експерти Міжнародного валютного фонду (МВФ) досягли домовленості на рівні експертів щодо п'ятого перегляду програми Механізму розширеного фінансування (Extended Fund Facility - EFF). Загальний обсяг програми складає близько 15,6 млрд доларів США на 2023-2027 роки.  

Переговори за участі експертів МВФ разом з представниками Міністерства фінансів України, Національного банку України та інших органів влади відбувались у  м. Києві 4-10 вересня 2024 року. 

За результатом місії сторони досягли домовленостей щодо оновленого переліку заходів, спрямованого на підтримку макроекономічної стабільності в умовах продовження війни. 

Експертами МВФ відзначено прогрес України у виконанні зобов'язань за Програмою EFF. Представники влади України виконали всі кількісні критерії та структурні маяки станом на кінець червня. 

“Ефективна та злагоджена співпраця з МВФ є одним із ключових елементів у підтримці фінансової стабільності країни в умовах збройної агресії росії. Україна продовжує наполегливо працювати в умовах екстремальної невизначеності над впровадженням спільно визначених заходів. Результатом успішного перегляду програми має стати отримання Україною бюджетної підтримки в розмірі близько 1,1 млрд доларів США після затвердження перегляду Виконавчою радою МВФ”, — зазначив Міністр фінансів України Сергій Марченко. 

Мінфін залишається відданими комплексному плану реформ. Впровадження заходів та політик дозволить зберегти макрофінансову стабільність та пришвидшити євроінтеграційні процеси в країні.

Українська сторона засудила відновлення співпраці МВФ з росією та наміри направити місію до москви. Сергій Марченко закликав не відновлювати жодної співпраці з країною-агресором:

“Протягом тижня ми проводили дискусії з експертами МВФ, які направлені на подолання значних фінансово-економічних викликів та збереження стабільності. Ми працюємо з Фондом, іншими міжнародними партнерами, аби залучити ресурси, які критично важливі для виживання країни. Цього всього не було б, якби не повномасштабне вторгнення росії в Україну. Допоки рф вбиває цивільних, дітей, руйнує не лише Україну, а й міжнародні правила і принципи загалом, ми закликаємо ізолювати державу-агресора і не відновлювати діалог. Для головної фінансової установи ООН було б абсурдом легітимізувати російський режим, який фактично зруйнував самі основи Статуту ООН”. 

Довідково: 

31 березня 2023 року Виконавча рада МВФ затвердила нову чотирирічну програму в рамках Механізму розширеного фінансування (EFF) для України з фінансуванням в розмірі близько 15,6 млрд доларів США (11,6 млрд СПЗ). 

Програма є частиною пакету міжнародної підтримки України на суму, яка наразі становить близько 151 млрд доларів США на 2023-2027 роки. До Державного бюджету України вже надійшло пʼять траншів у рамках програми МВФ EFF загальним обсягом близько 7,6 млрд доларів США. У 2024 році програма EFF передбачає 5,4 млрд доларів США бюджетної допомоги Україні.