Відділ профорієнтації, практики та кар’єрного розвитку Державного податкового університету став учасником Всеукраїнського форуму: «Ринок праці та професійна освіта в Україні: виклики та перспективи». В Україні це вперше проведення масштабного дослідження ринку праці, що є репрезентативним на рівні областей та районів. Дані надали 33 056 підприємств, на яких працюють 2 млн 145 тис людей.

Питаннями дня стали актуальні тенденції та проблеми на ринку праці України, найбільш затребувані професії, інтеграція вразливих категорій населення в економічні процеси в регіонах, інфраструктура підготовки та перекваліфікації кадрів.

Серед запрошених були керівництво та представники профільного комітету Верховної Ради України, Міністерства економіки, Міністерства соціальної політики, Міністерства освіти і науки, Національного агентства кваліфікацій, топменеджери міжнародних організацій, лідери профільних асоціацій бізнесу, експерти аналітичних центрів.

На початку заходу координатор Helvetas з відновлення в Україні Томас Може привітав усіх присутніх та зазначив, що Helvetas Schweiz працює у понад 30 країнах. «Ми маємо відкривати двері у майбутнє та думати про перспективу економічного розвитку України на найближчі 5 років вже сьогодні», – наголосив координатор.

Під час заходу були презентовані результати дослідження щодо попиту роботодавців на персонал та потребу у  підготовці кадрів. Після цього відбулася дискусія за участю керівництва та представників Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій, Міністерство соціальної політики України та Національне агентство кваліфікацій щодо актуальних проблем та необхідності реформ на ринку праці.

Завдяки дослідженню ми можемо побачити ринок праці на рівні районів, що дуже важливо для Служби зайнятості. Ці дані також можна використовувати при формуванні регіонального замовлення для закладів освіти, – розповіла керівниця комітету сталого розвитку ФРУ Елена Колесникова.

Одним із важливих питань було значення ролі фінансової грамотності серед молоді, зокрема акцентувалось, що знайомство потрібно розпочинати з молодшої ланки закладів загальної середньої освіти, як запорука правильного формування особистості. Університет, змоделювавши дану тенденцію минулоріч, продовжує впровадження та реалізацію  курсу безкоштовний лекцій даної тематики. Нині триває PROFплатформа «Державний податковий університет» в контексті фінансової, юридичної, медіаграмотностей серед шкільної молоді областей України.

Слід відмітити, що наразі наша країна потерпає від втрати ще не сформованого молодого фахівця та працездатного покоління, що у майбутньому призведе до зниження ринку профільного найманого працівника.

Університет працює над системою вдосконалення надання освітніх послуг, відшуковуючи можливі джерела фінансування щодо підтримки соціальної та фінансової стійкості вразливої категорії осіб.

Спікери форуму зазначили, що 18 000 осіб отримали ваучери на навчання від Державної служби зайнятості. В статистичне коло ввійшли і здобувачі  вищої освіти  Державного податкового університету.

Організаторами виступили: Helvetas Swiss Intercooperation у партнерстві з Державна служба зайнятості та Федерація роботодавців України, за підтримки Федерального Міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини (Bundesministerium für wirtschaftliche Zusammenarbeit und Entwicklung).