5 травня на базі Державного податкового університету відбулась масштабна зустріч студентів, викладачів та молоді з представниками проєкту Irpin Reconstruction Summit – «Участь молоді у відновленні Ірпеня».

Захід об'єднав близько 500 учасників офлайн та онлайн з метою обговорення як саме здобувачі вищої освіти можуть долучитись до прийняття рішень у відновлені й розвитку міста-героя Ірпеня та, зокрема, Державного податкового університету.

Зустріч розпочалась з вітального слова в. о. ректора ДПУ Дмитра Серебрянського, у якому очільник наголосив на важливій ролі закладу вищої освіти для Ірпеня: «Податковий університет – не лише освітньо-науковий та інтелектуально-культурний центр нашого міста, а й найбільший платник податків в Ірпінській громаді». Також Дмитро Миколайович закликав студентську молодь об'єднуватися та включатися до процесу відбудови Ірпеня й Державного податкового університету, а співорганізаторам заходу подякував за таку прекрасну ініціативу.

Далі виступили:

  • заступниця Міністра молоді та спорту України Марина Попатенко з презентацією дослідження «Вплив війни на молодь в Україні»;
  • голова молодіжної ради при Київській обласній державній адміністрації, в.о. директора Пластового Вишкільного Центру України Діана Прідьма, яка розповіла про практичний кейс залучення молоді до відновлення України – національну програму «Віднова:UA»;
  • голова Ірпінської молодіжної ради при Ірпінському міському голові Дмитро Андрущенко. Він розповів про проєкти, які сьогодні вже реалізовані Молодіжною радою та ознайомив з напрямами діяльності, за якими студенти можуть долучитися до команди.

Про важливість формування Стратегії відновлення та залучення молоді у цей процес розповіли:

  • проєктна менеджерка Irpin Reconstruction Summit Дарина Катькало;
  • доктор економічних наук, професор, в.о. завідувач кафедри економічної політики Державного податкового університету, член комітету економіки Irpin Reconstruction Summit Наталія Мацелюх;
  • голова ГО «ЮрШтаб» Юлія Соловйова та інші поважні гості.

До заходу долучилися також міжнародні експерти: архітектор із Чилі Крістіан Віттіг, який уже працює над розробленням чотирьох архітектурних проєктів для Ірпеня, презентував учасникам зустрічі формат світового Хакатону університетів та активно заохочував студентство долучитися до його роботи.

Кульмінацією виступів учасників заходу стала промова голови інвестиційної ради Ірпеня, голови Irpin Reconstruction Summit Володимира Карплюка. Володимир Андрійович поділився зі студентами реальним станом справ та щирою правдою щодо пошуку фінансових можливостей для відбудови міста та ДПУ: «Ми маємо проявити ініціативу, креативність, а не чекати, що хтось щось дасть. Об'єднуватися та самостійно шукати шляхи фінансування для нашого міста та закладу вищої освіти. Ніхто нічого за нас не зробить!»

«Молодь – це бунтарі, що задають тон і темп та здатні до самоорганізації. Будьте лідерами у житті!» – звернувся до зали Володимир Карплюк і запросив студентів та викладачів долучитись до спільних напрацювань і зробити Ірпінь містом майбутнього.