Кафедра військової підготовки Державного податкового університету створена постановою Кабінету Міністрів України № 1377 від 4 вересня 1998 року. Вже у лютому 1999 року розпочалися заняття з майбутніми офіцерами. За цей час понад 1000 випускників за спеціальністю «Бойове застосування механізованих з’єднань військових частин і підрозділів» отримали військове звання молодшого лейтенанта запасу. Деякі випускники продовжили військову кар’єру у Збройних Силах України і вже отримали наступні за рангом звання.

Повномасштабне вторгнення росії в Україну 24 лютого 2022 року перервало мирний ритм роботи кафедри. Викладачі та курсанти зробили все можливе й неможливе під час окупації міста для порятунку документів та матеріально-технічної бази. Застосовуючи методи конспірології, їм вдалося зберегти не лише документи кафедри, але й відвернути увагу ворога від місця її розташування.

Після звільнення Ірпеня наприкінці березня кафедра військової підготовки поновила свою роботу. Очолює її полковник запасу Валерій Ярема. Зараз клопотом пана полковника є розвиток кафедри відповідно до військово-політичної ситуації в країні, а саме:

– здобувачами військової освіти мають стати громадяни України віком до 40 років, перш за все – держслужбовці;

– термін навчання на кафедрі з метою отримання звання молодший лейтенант запасу має скоротитися з 2 років до 5 місяців, як потребує цього воєнний час;

– нині ведуться перемовини з двома міністерствами – Міністерством оборони України та Міністерством освіти і науки України щодо відкриття спеціальності «кібербезпека»;

– про надання можливості юнакам та дівчатам з малозабезпечених сімей та постраждалих від війни навчатися за рахунок коштів державного бюджету;

Здобутком колективу кафедри і полковника Яреми зокрема стало відкриття у новому навчальному році спеціальності «Організація морально-психологічного забезпечення» відповідно до наказу МОУ/МОНУ № 719/1289 від 14.12.2015 р. «Про затвердження Інструкції про організацію військової підготовки громадян України за програмою підготови офіцерів запасу». 28 абітурієнтів із 50 вже подали заяви на навчання. Випускниками кафедри буде опікуватися Валерій Залужний – Головнокомандувач Збройних Сил України.

Цікаво, що випускником кафедри військової підготовки є отець Андрій (Клюшев) – настоятель храму Святого Миколая, який розташований на території ДПУ. Він має військове звання лейтенанта запасу.

За 23 роки існування кафедри її випускники та викладачі вписали не одну героїчну сторінку в історію вишу.

Так, зараз в лавах ЗСУ на передових позиціях воюють понад 10 випускників, а викладач кафедри В’ячеслав Ільченко після поранення та одужання працює інструктором з військової справи в одному з підрозділів ЗСУ.

З особливою пошаною на кафедрі ставляться до пам’яті полеглих випускників – героїв російсько-української війни Миколи Королька (загинув у 2014 році) і Тараса Коваля (загинув у 2022 році).

Підготовка військових фахівців в сучасних умовах отримала провідне місце серед кафедр вишу, адже молоді люди разом з дипломом про вищу освіту отримують звання офіцерів запасу, гартують себе фізично і морально. Крім того, це розширює можливості щодо вибору професії, а також додає молодому фахівцю великий «плюс» в резюме та є вагомим аргументом при працевлаштуванні.

Носити військову форму – мрія багатьох юнаків і дівчат. Щоб її здійснити і бути зарахованими на навчання, потрібно бути успішним у навчанні, фізично здоровим та свідомим громадянином України, при необхідності готовим стати на захист Батьківщини.

Запитання щодо вступу на здобувача військової освіти в ДПУ можете ставити на е-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.