1 травня Тимчасово повірений у справах Італії в Україні (заступник Посла Італії) Франческо Пеше (Francesco Pesce) відвідав Державний податковий університет. Офіційний візит відбувся в рамках кампанії, організованої Представництвом Європейського Союзу в Україні щодо відвідування дипломатичними представництвами навчальних закладів України задля ознайомлення з ними.

Під час перебування в університеті італійський дипломат поспілкувався з керівництвом навчального закладу, зокрема з в. о. ректора ДПУ Дмитром Серебрянським та проректоркою з наукової роботи Олександрою Смірновою. У зустрічі також взяли участь Микита Геращенко — начальник управління міжнародного співробітництва Київської обласної державної (військової) адміністрації та заступник голови Київської обласної державної (військової) адміністрації Віталій Власюк, а також керівник відділу міжнародного співробітництва Наталія Зайцева. 

Робоча зустріч була спрямована на обговорення перспектив співпраці з посольством Італії в Україні та поглиблення взаємодії університету з освітніми закладами Італії. 

Насамперед, очільник ДПУ висловив вдячність за візит, увагу до університету та підтримку українського народу. Після чого, Дмитро Миколайович ознайомив гостей з університетом, розповів про його освітню, наукову та культурну діяльність та загалом освітній процес в умовах війни: стан відновлення університету й планами на майбутнє. Крім того, сторони обговорили можливі напрями партнерства, серед яких онлайн-навчання та академічна мобільність. 

За словами дипломата, він зацікавлений у співпраці, яка матиме систематичний та практичний характер. Оскільки нещодавно було підписано Угоду про побратимство між регіоном Тоскана та Київською областю, гість націлений сприяти зміцненню зв'язків та підтримці різних форм співпраці для взаємного розвитку у майбутньому. 

Крім цього, Дмитро Миколайович ознайомив поважних гостей з масштабами руйнувань університету, організувавши оглядову екскурсію, під час якої іноземці пройшлися кампусом навчального закладу та дізналися про перебіг відновлення ДПУ. 

Далі пан Франческо Пеше зустрівся зі студентською молоддю ДПУ. Зустріч відбулася у  форматі живого спілкування та мала високий змістовний сенс — питання, які ставили студенти, були численними  та різноманітними.  
Зокрема здобувачі вищої освіти цікавилися академічною мобільністю за підтримки посольства Італії, питаннями відбудови ДПУ та підтримки України.  

У ході зустрічі гість повідомив,  що наразі вивчає українську мову, і, що йому імпонує українська культура та поезія, особливо класика: він знайомий з творчістю Павла Тичини та Григорія Сковороди, а нещодавно придбав «Кобзар» Тараса Шевченка.  

На зустрічі Франческо Пеше підкреслив, що студенти ДПУ в майбутньому будуть керувати Україною та будуватимуть її успішне майбутнє в Європейській спільноті і він докладатиме всіх зусиль, щоб студенти мали доступ до навчання за європейськими стандартами.  

На завершення зустрічі іноземний гість зауважив, що приємно вражений активністю наших студентів та запевнив у сприянні продовженню європейської підтримки для України. 

Зазначимо, що в межах візиту до університету, Франческо Пеше також зустрівся із волонтерками ГО «Берегині з Ірпеня», які з червня 2022 року плетуть маскувальні сітки для українських захисників на передову в Державному податковому університеті. 

Дякуємо пану Франческо Пеше за те, що завітав до нашого університету. Сподіваємося на подальшу плідну співпрацю та спільні проєкти, що сприятимуть налагодженню дружніх зв’язків між нашими державами.