1 січня 2023 року відзначається 114 річниця від дня народження  Степана Бандери –  особистості неординарної та різнобічної, борця за свободу та незалежність України. Про нього складено чимало міфів і легенд.

Попри розповсюджений міф, Степан Бандера ніколи особисто не очолював УПА, Український інститут національної пам’яті пояснює, що Бандера очолював Організацію українських націоналістів (революційну) і Закордонні частини ОУН у 1946–1959 роках. Українською повстанською армією безпосередньо командували Василь Івахів, Дмитро Клячківський, Роман Шухевич і Василь Кук.

30 червня 1941 року ОУН(б) проголосила «Акт відновлення Української Держави».

А вже 5 липня Степан Бандера через відмову відкликати «Акт відновлення…» був посаджений у Кракові під домашній арешт, а в подальшому був в’язнем тюрем у Берліні; звідти потрапив до концтабору Заксенгаузен. Почалися масові арешти учасників ОУН – за деякими даними, було заарештовано 80% керівного складу ОУН(б). «Відновлена держава» не проіснувала й тижня.

Степана Бандеру нацисти 4 роки тримали в ув’язненні, зокрема в одиночній камері концтабору Заксенгаузен. Відрізаний від світу, він не знав, чи продовжують боротися побратими в Україні. Але лідер ОУН все одно не погодився відкликати Акт відновлення Української Держави.

Степанові Бандері приписують слова «І прийде час, коли один скаже: «Слава Україні!», а мільйони відповідатимуть: «Героям слава!», хоча в збірнику його цитат цієї фрази немає. Тим не менш, українці в мережі пишуть, що пророцтво лідера національного українського руху збулося!

Що зробив Степан Бандера для України і чим важливе свято 1 січня?

Степан Бандера і перше січня – це є символ боротьби  визвольного руху. Перше січня вибрано через те, що Степан Бандера є уособленням цього визвольного руху. Цього дня вшановують Степана Андрійовича, його послідовників. Самі слова "Бандера", "бандерівці" уособлюють тепер весь визвольний рух, як в ранішні історичні періоди було "петлюра", "петлюрівці" або "Мазепа", "мазепинці».

Сьогодні день народження лідера визвольного  руху  важливий , як ніколи, адже  Україна вступила в наступний етап визвольної війни за незалежність:йде російсько-українська війна 2022-2023 років.

Ворог все той же – російська  імперія.

Сенс війни для українців  все той же – свобода і незалежність.

Воїни  Збройних Сил  України  черпають натхнення і силу від  героїв минулих війн, саме у них вони беруть натхнення, впевненість, поштовх до перемоги,  з гордістю називаючи  себе «бандерівцями»!

Слава Україні! Героям слава!

 

Центр комунікацій та промоції Державного податкового університету