Україна та цивілізований світ після перемоги над рашизмом – такою була тема гостьової лекції Володимира Огризка, українського державного, політичного та громадського діяча, дипломата, Надзвичайного та Повноважного Посла, Міністра закордонних справ України (2007-2009 рр.), канд. історичних наук та автора низки публікацій з питань міжнародних відносин, глобальної безпеки й зовнішньої політики України, керівника Центру дослідження Росії. Слухачами ZOOM-аудиторії 4 жовтня стали студенти різних спеціальностей Державного податкового університету (міжнародне право, міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії, журналістика, психологія, менеджмент), викладачі факультету соціально-гуманітарних технологій та менеджменту.

Модерувала лекцію-дискусію в.о. декана факультету соціально-гуманітарних технологій та менеджменту Наталія Зикун.

Говорили про причини й передумови ситуації, про можливі сценарії її розгортання і про перспективи України та цивілізованого світу після перемоги. Обговорювали формування сучасної термінології і сутність понять «рашизм», «рускій мір», важливе значення точності формулювань у міжнародних документах і коректності визначення цілей для досягнення очікуваних результатів. Констатували тектонічні зміни світу, геополітичних відносин, систем колективної безпеки, виборювання Україною статус активного й особливого суб’єкта міжнародних відносин, з яким будуть рахуватися, до якого будуть прислухатися.

Було багато цікавих історичних даних і паралелей, аналітики і прогнозів.

Було багато запитань від студентів і викладачів: чи наважиться росія на реванш після поразки? чи можна змінити ментальний код росіян? чи буде застосована ядерна зброя? які мотиви поведінки європейських держав в умовах воєнного протистояння? якою має бути ефективна система колективної безпеки?

Студенти і викладачі висловили вдячність за цікаву зустріч і висловили сподівання на продовження співпраці.