26 травня 2023 року на базі кафедри фізичного виховання, спорту та здоров'я факультету соціально-гуманітарних технологій та менеджменту ДПУ за підтримки Відділення НОК України в Київській області відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Підвищення фізичної працездатності різних груп населення в процесі занять фізичною культурою і спортом».

Захід присвячено вирішенню проблем професійно-прикладної і спеціальної фізичної підготовки, актуальним питанням олімпійського професійного спорту, оздоровчо-рекреаційній руховій активності та спортивно-оздоровчій реабілітації, проблемам психологічної й психофізіологічної підтримки різних груп населення в умовах воєнного стану, формуванню здорового способу життя та здорової нації.

Представники науково-спортивної спільноти долучалися до конференції у змішаному форматі: презентували власні доповіді, вели цікаві дискусії з колегами — фахівцями з різних регіонів України, країн ближнього та дальнього закордоння (Польща, Німеччина, Ізраїль).

У роботі наукового заходу взяли участь представники міжнародних та всеукраїнських організацій, спортивні діячі й провідні науковці з вітчизняних закладів вищої освіти та науково-дослідних, освітніх установ, військовослужбовці, керівництво ДПУ, науково-педагогічний колектив факультету соціально-гуманітарних технологій та менеджменту, а також студенти й науково-педагогічні працівники Ірпінського фахового коледжу економіки та права. Модератором виступив в.о. завідувача кафедри фізичного виховання, спорту та здоров’я Університету, майстер спорту України Роман Головащенко.

З вітальними словами до учасників і гостей конференції звернулися:

  • в.о. ректора Державного податкового університету Дмитро Серебрянський;
  • декан факультету соціально-гуманітарних технологій та менеджменту, доктор наук із соціальних комунікацій, професор Наталія Зикун;
  • голова відділення Національного олімпійського комітету України у Київській області, член НОК України, заслужений працівник фізичної культури і спорту, заслужений тренер України, кандидат наук з фізичного виховання і спорту, професор Ігор Малинський;
  • директор Ірпінського фахового коледжу економіки та права, кандидат педагогічних наук Оксана Пілевич;
  • начальник відділу розвитку Олімпійського руху та організації спортивно-масових заходів департаменту Олімпійського руху та спорту НОК України Вікторія Веселова;
  • заслужений майстер спорту України з вільної боротьби, бронзовий призер чемпіонату світу та срібний призер Олімпійських ігор Валерій Андрійцев.

Далі науковий захід продовжив свою роботу у форматі пленарного засідання, під час якого було заслухано 15 доповідей науково-теоретичного та апробаційно-практичного спрямування, а також — внесено кілька пропозицій, зокрема:

  • проведення гостьових лекцій нашими закордонними колегами — Георгієм Корабейніковим, Давідом Нетісом та Дарішем Скальскі, для здобувачів вищої освіти спеціальності 017 «Фізична культура і спорт» першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів освіти;
  • подальша співпраця у розрізі академічної мобільності на рівні науково-педагогічних працівників та студентської молоді.

Також у межах конференції відбулись презентація книги Івана Куроченка «Організація фізичної культури і спорту в територіальних громадах України», за результатами якої даний навчально-методичний посібник рекомендували для викладання навчальної дисципліни «Організація і управління у сфері фізичної культури і спорту» за першим (бакалаврським) рівнем освіти, та майстер-клас з Інноваційної системи фізичної реабілітації «Кінезіопластика».

На завершення Міжнародної науково-практичної конференції «Підвищення фізичної працездатності різних груп населення в процесі занять фізичною культурою і спортом» організатори подякували учасникам і гостям заходу за те, що знайшли можливість долучитися до заходу та висловили переконання, що сьогоднішня наукова дискусія стане поштовхом для формування нових ідей, ініціатив і пропозицій, які сприятимуть подальшому розвитку спортивної науки та здорового способу життя.

Нагадаємо, за результатами конференції матеріали, які були надіслані за напрямками секцій, будуть опубліковані в електронному збірнику та надіслані на електронні пошти учасників заходу.