Про Наукову бібліотеку Державного податкового університету знає все Світлана Ярославівна Цимбалюк – відмінник освіти України, кандидат економічних наук, доцент кафедри митної справи та товарознавства.

Все її зріле життя було присвячене науково-педагогічній роботі. А у 2003 році Світлану Ярославівну було призначено на посаду директора Наукової бібліотеки нашого вишу, і це на багато років визначило її творчий пошук і натхненну професійну діяльність. І не просто діяльність, а таку, – щоб про бібліотеку і її колектив знали всі. За її активною участю й ініціативою наукова бібліотека стала відповідати сучасним вимогам. «Ми були першими серед української університетської спільноти у запровадженні автоматизованої бібліотечної інформаційної системи і методів поширення наукових здобутків науковців університету. До нас приїжджали з усієї України, щоб подивитися на практичні переваги автоматизації і навчитися премудростям управління бібліотечними процесами. На базі бібліотеки університету неодноразово проводилися зональні семінари-наради директорів ЗВО міста Київ та Київської області. Нашими партнерами по співпраці стали такі бібліотеки – флагмани, як: наукова бібліотека Київського національного університету імені Т. Г. Шевченка, бібліотеки Державного торговельно-економічного університету, Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова, Національного університету харчових технологій, Київського національного університету будівництва і архітектури  і таке інше.

У березні 2021 року зусиллями Наукової бібліотеки був укладений Меморандум про співробітництво між Державною науково-технічною бібліотекою України та Університетом ДФС України, який діє і сьогодні.

Працювати по-старому було не можна, тому ми розвивались разом з тенденціями освітнього процесу або навіть і на крок вперед. Всі наші співробітники швидко опанували сучасну комп’ютерну техніку і сьогодні ми впевнено почуваємося і рухаємося далі. Колектив співробітників – це творчі, натхненні, креативні люди, беззавітно віддані своїй справі» – запевняє Світлана Ярославівна. З такими намірами керує бібліотекою пані Світлана вже 20 років поспіль.  Основне місце в її розповіді зайняла тема про репозитарій – ресурс у мережі, де публікації в електронному вигляді розміщуються у відкритому доступі. Архів академічних наукових текстів, був створений у ДПУ ще у 2007 році, а на рівні держави, Національний репозитарій академічних текстів був створений тільки у 2019 році.

На початок 2022 року в ньому зберігалося 9 800 документів з науковими працями і дослідженнями науково-педагогічних працівників і випускними кваліфікаційними роботами студентів. «Тут ми також були серед перших. Праці наших викладачів читали на міжнародних платформах і ми мали досить високий рівень цитованості за шкалою Гірша (h-indeх). Лідерами на цій платформі є: д.ю.н, професор Любов Михайлівна Касьяненко, д.е.н., професор Юлія Михайлівна Коваленко, д.фіз.-мат.н, професор Микола Миколайович Семко. Та найвищий рівень цитованості праць, які були розміщені в електронному архіві, серед викладачів мав д.ю.н., професор, директор Навчально-наукового інституту права Василь Васильович Топчій» – продовжує Світлана Ярославівна.

Проте військові події 2022 року зупинили все. Значні руйнування корпусу А, у якому знаходилось приміщення з серверами, у тому числі, з електронною базою бібліотеки, призвели до втрати багаторічних надбань. Також корпус С, де зберігався увесь книжковий фонд, лишився без даху, без електропостачання і зі зруйнованою каналізаційною системою.

Вразили умови, в яких зараз працюють співробітники бібліотеки. Уявіть собі: зали зі стелажами вщерть заповнені книгами. Адже бібліотечний фонд зараз налічує 315 тисяч примірників, з них 273,5 тисяч – книги. І… на ці примірники і книги зі стелі ллється вода. Даху у корпусі С, майже, немає. Підлога заставлена різноманітними ємностями, книги вкриті ковдрами, поліетиленовими плівками, просто тканиною – всім, що можна було принести з дому. Самі працівники одягнені в декілька курток чи пальто, в приміщенні немає світла, опалення – холод страшенний. Робочий день кожного співробітника бібліотеки починається з виносу води із заповнених ємностей, з вимочування її з підлоги, а у грудні робота починалася зі збирання снігу.

Полегшено зітхнули бібліотекарі  у середині січня 2023 року, коли завершили зведення даху і у корпус С до приміщень бібліотеки надійшло тепло, за що висловлюють  щиру подяку і адміністрації університету.

Попри усі негаразди і труднощі, на роботу приходили і приходять усі!

Приходять і працюють! Продовжують готувати тематичні виставки, складати каталоги, наповнювати інтернет-сторінки бібліотеки новою інформацією і ще багато-багато іншого. Веб-сайт бібліотеки library.nusta.edu.ua вдалось відновити зі старої бекап-версії. Певний час пішов на відновлення втраченої інформації, а зараз він активно наповнюється новою інформацією.

«Бібліотека для українців – першочергове джерело інформації – підсумовує Світлана Ярославівна. Вже у жовтні 2022 року, тобто через п’ять місяців після звільнення міста Ірпеня від російських окупантів, до університетського бібліотечного сайту звернулися 13 тисяч осіб. Це ж показник! Не даремно ми вважаємося читаючою нацією. З травня по грудень 2022 року в нашій бібліотеці було видано читачам 6,5 тисяч друкованих видань. Наша бібліотека надає доступ через власний веб-сайт до наукових платформ Science Direct, Springerlink, Scopus,Web of Science» – повідомляє директорка.

Про бібліотечну справу Світлана Цимбалюк може розповідати годинами, розповідати і дивувати креативними винаходами та пропозиціями такими, наприклад, як камін з книг, зелена зона відпочинку в кріслах-пуф, мрією про те, щоб на сайті університету була строфа, що біжить, а в одному із залів бібліотеки створити зону коворкнігу і таке інше. 

Побажаємо успіхів, досягнень і звершень всьому дружному і натхненному колективу Наукової бібліотеки Державного податкового університету!