Закон України "Про вищу освіту" та Болонська декларація регулюють всі аспекти вищої освіти в Україні. Зміни, що відбулися з 2005 року,  дають можливість збільшити академічну мобільність українських студентів і спростити для них процедуру вступу до іноземних ЗВО, так з'явилися бакалаври та магістри.

То який з дипломів засвідчує вищу освіту? Все просто! Згідно з Законом України "Про вищу освіту",  диплом бакалавра - це свідоцтво про повну вищу освіту, а молодший бакалавр, бакалавр і магістр – це різні ступені вищої освіти.  Тоді в чому ж різниця?

Диплом бакалавра - це диплом про повну вищу освіту, який дає можливість працювати за спеціальністю або здобувати вищу освіту наступного ступеня.

А от магістратура – це вже початкова наукова діяльність і таке звання більше цінують у тих випадках, коли людина планує працювати за кордоном. Бакалавр не може викладати у ЗВО, а магістр може.

Загалом, внаслідок проведених реформ, в Україні з'явилося п'ять ступенів вищої освіти, які повністю збігаються з міжнародною термінологією та відповідають вимогам іноземних навчальних закладів.

Вони такі:

  • фаховий молодший бакалавр;
  • бакалавр;
  • магістр;
  • доктор філософії (після написання та захисту дисертації);
  • доктор наук (після захисту докторської дисертації після здобуття ступеня доктора філософії).

Після отримання ступеня бакалавра можна вступити у магістратуру будь-якого ЗВО за вашим напрямом і після двох років наукової діяльності отримати наступний рівень вищої освіти.

Вчасно отримана корисна інформація+ваші правильні рішення=дії , що змінюють життя на краще. Бажаємо успіхів!