День Героїв Небесної сотні у 2023 році проходить під гаслом «Небесна сотня – перші герої російсько-української війни». Про це повідомляє Міністерство культури і інформаційної політики.

«Слава Україні!» Це гасло актуалізувалося під час Майдану. День Героїв Небесної сотні – це жалобний день, але він не про смерть, а про героїчну боротьбу, самопожертву, готовність українського суспільства захищати незалежність України.

20 лютого 2014 року в середмісті столиці України силовики, керуючись наказами тодішньої проросійської влади, вбили 48 учасників Революції Гідності. Їх разом з іншими 54 загиблими та смертельно пораненими учасниками мирних протестів упродовж зими 2013–2014 років і п’ятьма активістами Майдану, які загинули навесні 2014 року, відстоюючи демократичні цінності територіальну цілісність України, назвали Героями Небесної Сотні.

Саме 20 лютого 2014 року почалася війна, в якій мужньо захищали свої цінності, а путінський режим руками президента-втікача намагався підкорити Україну.  Сьогодні ми бачимо прямі паралелі між протистоянням та активною фазою російсько-української війни – застосування зброї проти беззбройних протестувальників тоді і проти цивільного населення під час війни зараз, використання забороненої зброї. Тому ми й говоримо, що Небесна Сотня – то перша когорта героїв.

Попри повномасштабну війну, Міністерством культури України заплановано низку подій, які відбуватимуться в Києві й інших містах України.

Для студентської молоді, як і для кожного громадянина України, важливо пам’ятати про ці події. Саме з них почалася новітня історія  нашої держави. Це була перша битва за цінності, що обрало наше суспільство – свободу і незалежність.

Сьогодні ми є свідками того, якою дорогою ціною українці платять за свій вибір. Тож маємо разом наближати перемогу і цінувати ті переконання, які сповідували Герої Небесної Сотні, а зараз їх мужньо виборюють Збройні Сили України.